Assalamualaikum! Hari ini nak makan kat mana? Makan kat mana? Hahaha, trending sungguh lagu si taufik ini. Hari ini kita cerita pasal makan! Saya suka makan, tapi tak membesar gak. Faktor umur dan genetik la ni. Salah kan genetik emak saya yang sangattttttttttt kurus masa dia muda muda! soon kita selongkar gambar gambar emak ek.
Last week, rasanya hari sabtu boss i hantar i pergi kursus baking mem-baking, i ada bad history dengan baking ini. masa tu i dengan kawan kawan perempuan ni pakat nak buat choclate moist. firstly jadi la, kek naik gebu sekali bila part chocolate tu, yang seorang kata asal pekat sangat ye, so konon konon i ni yang bijaksana, suruh la letak air suam.......tak pasal chocolate tu keras macam batu! aisehhhhhhh, ilmu baking pun tak abis tiba tiba bagi instruction salah! nasib baik la ibu ini ada kat umah dia suggest letak susu cair supaya nak bg cair balik and lastly cake tu jadi la tp nama nya cake banjir hahahah! since dari hari tu, taubat dah nak buat kek. kalau diorg ajak pun, i takat tengok je. tak nak kacau orang dah.
ok stop pasal itu! now kita sambung balik cerita yang memula tu....
Gambar tunggang terbalik la..aishh macamana nak cerita ini hehehe
Yang ini dalam kelas bersama chef jemputan. Alahai siaapaa nama nya? Nnti i check balik nama nya. Chef ini asalnya bukan chef yang diiktiraf kan cuma dia kata masa tu dia masuk competition pastu menang dan sejak dari aritu dia dapat tawaran jd pembantu chef atau program masakan. Hensem lg walaupun bapa orang hahhhaaa
Yang ini namanya 'Canape' why namanya cenggitu..pasal chef ni guna biskut brand canape hahhaa. Senang je nak buat nya
Ini dah teruja sangat sebab kami prepare sendiri doh nya, uli tepung campur sana sini dan siap sedia untuk di makan. Memang terbaik lah air tangan yg menguli nya hehehhe. Makan la time panas panas, fuh! Terangkat.
Ada lagi...lepas belajar buat doh kami buat roti sarang lebah. Haaa yang ini kena bersabar tahap 30tingkat nya bangunan. Fuhh letih tangan weeiii nak menguli nya. Tapi hasil nya tak terkata juga.
Kan roti ni tengah trrending dekat mana mana insta shop. Fuh meleleh.
Ini lah chef yang mengajar kami untuk 3 resepi lain. semua yang dijar boleh la kita buat
Yang in 'tortila apa kebenda lah' tak sempat salin resepi. tapi kalau dah masuk kat mulut kira sedap je la.
So, at the end of class...chef banyak bagi tips pada kami supaya lebih berhati hati bila menggunakan dapur. Kadang kadang kita tak alert denganhal yang remeh temeh but itu yang selalu terjadi kan. ok lah panjang lebar dah kot. nanti nak buat class dengancikgu cikgu, hopefully still remember how to bake hahahha
No comments:
Post a Comment
Terima kasih ya!
Datang lagi untuk cakap-cakap di sini (: